HTML

Mennyibe fáj?

A blog célja, hogy az egyes költségvetési tételek egy adózóra jutó értékének bemutatásával érzékeltesse, hogy mennyibe kerül egy adózónak egy-egy állami kiadási tétel. Bővebben az első posztban!

Friss topikok

Címkék

Orbán Viktor az augusztus végi Tranzit fesztiválon jelentette be, hogy az állam a közeljövőben megvásárolná az E.On-t (a miniszterelnök ennél többet nem árult el, valószínűleg a cég magyarországi gázüzletágára gondolt).

A bevásárlás nem lenne olcsó mulatság: a becslések szerint a cég értéke 220 milliárd és 335 milliárd Ft között mozog, most a két érték átlagával fogunk számolni, ami 277,5 milliárd Ft. Hogy ez mekkora összeg, azt nehéz elképzelni, ezért osszuk le egy adófizetőre:

Magyarországon ma kb 3 500 000 ember fizet adót (persze ez a szám csak a jövedelemadót fizetőket tartalmazza - attól most tekintsünk el, hogy ÁFÁt mindenki fizet, aki megfordul egy boltban). Ez azt jelenti, hogy egy elköltött állami milliárd fejenként 285,71 Ft-ot jelent az adófizetőknek.

Az E.On 277,5 milliárdos becsült árát ezzel felszorozva megkapjuk, hogy az E.On megvásárlása neked, adófizetőnek 79 286 forintodba kerülne.

Ha dönthetnél róla, te bedobnád ezt a közösbe, hogy legyen gázcége az államnak?

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyibefaj.blog.hu/api/trackback/id/tr684831997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2012.10.11. 15:43:50

Nem tudom miért lenne ez jó nekünk, hiszen MOL-unk is van, még sem lett olcsóbb az a fránya benzin.. :)
Viccet félretéve tényleg nem tudom, hogy mitől lenne jobb ez nekünk, ha valaki esetleg VALÓBAN TUDJA, annak megköszönöm a felvilágosítást.
Mindenkinek legyen szép a napja!

m.o.p. 2012.10.11. 15:52:09

Én kifizetném, azzal a kikötéssel, hogy 100 évig nem szerezhet benne tulajdont sem magánszemély, sem cég és minden működési adata tételesen hozzáférhető bárki számára. Nyeresége céltartalék képzésre megy és nem ömlik a feneketlen zsákba.

pounderstibbons 2012.10.11. 16:05:25

"– Az E.ON egy vállalat, amely ha el akar adni valamit, akkor tárgyal róla, és ha jó ajánlatot kap, akkor megteszi.
-Szijjártó Péter"

Értelemszerűen a "jó ajánlat" olyan, amit az E.on kap, a mi költségvetésünk kárára.

Én csak azt nem értem, hogy miért gondolják a kormányon lévők úgy, hogy a profitmaximalizálásban érdekelt E.on eladja a kormánynak az aranytojást tojó tyúkját, ha tényleg akkora nyereség van az energiabizniszben.
Ha pedig nincs benne nagy nyereség és szívesen megszabadulnak tőle, akkor voltaképpen mire kell nekünk?

A villannyal kereskedő kufár hirtelen átmegy altruista egyesületbe, ha meg akarják venni a cégét?
Vagy jó ajánlat alatt egy lófejet ért SZ. P. Az E.on vezetőinek ágyában?

ladislaus 2012.10.11. 16:08:24

Persze! Ez nem nagy összeg szerintem. Realtív a 80ezer forintos kiadás. Befektetésnek kell tekinteni.

@vackor1: Onnan nézd az egészet hogyha az állam saját kezében van a gázcég akkor az biztosan profitot fog termelni, de esetleg nem olyan mértékben mint az EON pl, ezáltal lehet hogy olcsóbb a gáz vagy más alkupozícióba kerül mondjuk a piacon hisz állam van mögötte. Egyszerűen hangzik ez tudom, de kiderült hogy az állam lehet hogy nem jó gazda de a külföldi tulaj mégrosszabb. Profitot ugyanis az kiviszi külföldre. Nem is keveset!

ladislaus 2012.10.11. 16:12:54

@pounderstibbons: Az állam odaáll és rábassza az adót az energiaszektorra így EONra is. Sírjanak EU-ban az állam kivethet adókat rájuk. Így tehát az állam ha saját maga cégére is vetne ki adót, egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt, ergo máris elköltheti ahogy akarja, viszont most az EON anyájának nem fog tetszeni hogy nem jön a várt profit. Nem az a baj hogy kicsi a profit, (hisz profit van, az elvileg jó) hanem hogy nem az elvárt, nem elég, hogy ez így kevés nekik.

Makkasz 2012.10.11. 16:13:23

@m.o.p.: Az allam nem kepes ceget hatekonyan mukodtetni. Az allami ceg onellentmondas, beteg dolog.

Makkasz 2012.10.11. 16:17:51

Az allami ceggel nem a megvasarlas koltseget, hanem a nem haekony mukodtetse, a korrupcio, a celtalansag, a tokehiany a nagy problema.

Nincs 3.500.000 adofizeto. 800.000 kozalkalmazott, azok fizetese es adoja a tobbiek befizetesebol van. A veszteseges allami cegeknel dogozok adoja sem szamithato ide.

Makkasz 2012.10.11. 16:25:31

@ladislaus: @vackor1: Dehogy lesz olcsobb. A gazuzlet teljesen nyitott konyv a beszerzesi artol a koltsegeken es eladasi aron kereszul ma is.
A magyar allam nem rendelkezik olyan alku pozicioval gazvasarlasnal mint a multinacionalis Eon, rosszabb beszerzesi ar lesz, kiszolgaltotabbak leszunk. Az allam nem tudja olyan alacsonyan tartani a mukodesi koltsegeket mint EON.

Egy nagy bukta az egesz. Ennel csak az a rosszabb, ahol a versenypiacon akar szerencsetlenkedni, kart okozni, rombolni az allam (allami mobilceg).

béla a görög (törölt) 2012.10.11. 16:34:11

Egyszer 80ezer forint aztán fejlesztés, karbantartás nulla - mérnök nem kell, igazgatók száma megötszöröződik és szétcseszik a céget. Nem mellesleg már igy is többet fizetek az átalány miatt mint a tényleges fogyasztásom.
Az a 80ezer 1/4-e 1/3-a lenne a társasház burkolásának lakásonként. Meg inkább legyen gázóra a lakásba. Erről ennyit.
Én jobban tudnám hasznositani mint az állam.
Úgyhogy Orbán húzzon a francba.
Meg most megveszik 80ezerért aztán felemelik az általányt arra hivatkozva, hogy megvették. Én meg kb 10-15 év alatt használnék el annyi gázt értékben mint amennyibe ez a baromság kerül.

ladislaus 2012.10.11. 16:38:25

@Makkasz: és a profit? az szépen elhagyja az országot... lehet hogy nem csökken a gáz ára, de a profit legalább itthon marad. Persze abból is lopnak stb, de legalább marad belőle országban. Én innen nézem a dolgot, próbálok bízni hogy így is mehet ez... :)

Anti Anyag (törölt) 2012.10.11. 16:57:16

@vackor1: A MOL tavaly 30 milliárdot hozott az államnak, aki úgy néz ki, befekteti, mert a minap olvastam, hogy több tízmilliárdot fektet be itt a MOL. (A magyar részesedés durván olyan 60% körüli, ebből az államé 25%)

Egyáltalán nem hülyeség megvenni ilyesmi dolgokat, hiszen a külföldi ezeket (víz-villany) évente garantált haszonnal veszi meg és vagy befektet pluszban, vagy nem. El sem kellett volna adni, hiszen itt a legértékesebb maga a piac. (Hasonló mint a kis kereskedelem, ahol a külföldi multiknak eleve időkorlátot kellett volna szabni, vagy hálózatként be sem engedni őket az országba, ahogy mások is teszik).

Ingyen semmi nincs, az olcsó és szar teszkó zsömle ugyanúgy szakképzettséget igénylő munkahelyeket tesz tönkre, mint a kínai farmer, vagy törölköző tartó, amelyek azért olcsóbbak, mert gagyik.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.10.11. 17:04:15

@Makkasz: Az a baj, hogy itt a nem állami cégek is beteg módon működnek.(Persze ehhez állami töketlenkedés kell, nyugaton a felét sem engedik a cégeknek mint itt).Viszont be kell látni, hogy a gáz, villany, víz, és távfűtés árak teljesen elszálltak lassan szociális krízishelyzet alakul ki.Egyes nyugati országokban olcsóbb az áram, víz stb. mint itt, ez nem normális dolog, valamit lépni kell.A versenyhelyzetet kellene növelni és hatékonyabban ellenőrizni a cégeket, mert most kb. bármit megtehetnek a fogyasztóval.Teljesen átvették politikusaink mentalitását.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.11. 17:05:49

@Mojzes Pál: Hiába ellenőrzöd a cégeket, ha annak idején úgy adták el nekik a piacot, hogy az árak megállapításánál évi 8% hasznot garantálhatnak maguknak.

Épp ezért akarja Orbán visszavenni.

vackor1 2012.10.11. 18:08:57

Köszönöm a válaszokat.
Látjátok, éppen ez a baj.
Egyikőtök szerint olcsóbb lesz ( itthon marad? honnan tudod ? offshore, svájci bankszámlák, pártkasszák? ), másikótok szerint drágább lesz , de igazából senki nem tudja ezt közülünk pontosan, igaz dönteni sem mi fogunk ebben sem.
Nekem "csak" annyi ezzel a gondom, hogy megfizetni mi - az itt kommentelők is- fogjuk ez egészen biztos, jól járni mások fognak ezzel, ami megint egészen biztos és soha nem fog kiderülni, hogy mi lett volna , ha...( olcsóbb biztos nem lesz, de, hogy így lesz-e drágább vagy ha marad minden a régiben úgy lenne drágább az sose fog kiderülni, és akkor fejlesztésről, hosszú távról még nem is beszéltünk )
Azt meg tapasztalatból tudjuk,látjuk, ismerjük, hogy az államnál hogy működnek a dolgok.
Sógor, koma, rokon , akárki csak a mi kutyánk kölke legyen, nem érdekes, hogy nem ért hozzá, cserébe viszont nagyon sokat akar keresni és nem elég a jó fizetés , ami lehet még ezen kívül is kell.
Na, ez a nagyobb gondom , mert ezt még meg fogjuk érni, a hosszabb távú dolgokat már csak a leszármazottaink, azon ők fognak dühöngeni.

Cavalcanti 2012.10.11. 18:37:27

A hiba nem a megvétel,hanem az eladás volt. Az állami cég mint olyan,nem ördögtől való. Franciaországnak például számtalan állami cége van. Ha az állam dotálja a fogyasztói árakat, mondjuk nem tesz rá extra profitot, azzal az emberek csak jól járnak. Fontos szempont az is,hogy több jól működtetett állami cég csökkenti az állam külső hitelezők felé fennálló kitettségét. Ha egy állam jelentős állami vagyonnal rendelkezik,akkor az állampapírjaira, a fizetőeszközére is nehezebb spekulálni. Ez lehet a távlati cél, egy ilyen üzlettel , vagy hasonló üzletekkel.Amit talán kevésbé értek,az az,hogy az állam miért az energetikában törekszik tulajdonszerzésre, hiszen a MOL elleni spekulatív,tulajdonszerzési kísérlet /gazprom/ is rámutatott arra, hogy ezen a fronton milyen kiélezett harc dúl. A MOL bármikor elszenvedhet egy újabb támadást, és egy magyar tulajdonban lévő állami gázcég is ki lenne téve ilyen veszélyeknek.

Frőczy Sanyi 2012.10.11. 18:49:36

Kell a bánatnak. Nem akarom, hogy abból is haveri kifizetőhelyet csináljanak! Amúgy sem gázzal fűtünk...

unionista (törölt) 2012.10.11. 19:31:48

többek között azért találták fel a részvénytársaságot, hogy ezekben a vállalatokban bárki tulajdonos lehessen.

a köztulajdonlás amúgy nem lenne ördögtől való. az állami beavatkozással van a probléma. mert az párttulajdont jelent gyakorlatilag. a haverok véletlen cserélődését az igazgatótanácsban. az ilyet nem szereti a piac.

de ezekben a vállalatokban az államtól független városi köztulajdon lehetne. ahhoz persze valódi önkormányzatok kellenek. magyarországon ez ismeretlen. ekkor egyébként nem is kell adóforintokat berakni. a vagyongazdálkodásból származó többletet forgathatják be energetikai vagy akármilyen konszernekbe.

a liberális közfelfogás szerint gazdasági értelemben demokratikus kockázatközösség a város. azért ez, mert a várost tudja a leginkább ellenőrizni a polgár. a potens közhatalmi formációk közül az van hozzá a legközelebb. feudális világképben a nemzet fektet be. a székely embör a kis bicskával a pörge kalapjában tudja, hogy mibe is fektessen be az összes magyar adófizető. ez így nem helyes.

ha gazdasági társaságokban köztulajdont akarunk, akkor ahhoz előbb a pártoktól függetlenül kell megszervezni a várost, és a mezővárost. és akkor előbbi az iparban, utóbbi az agrárgazdaságban vállalhatnak szerepet. csak ettől magyar közgondolkodás olyan messze van, mint makó lovag jeruzsálemtől.

ortodox liberális gondolkodás is egy nagy szar. de annál egy szarabb van. az unortodox feudalizmus. erre van tömegigény. ezért ez a választék.

unionista (törölt) 2012.10.11. 19:37:41

@Cavalcanti:
csakhogy franciaországban térségi vállalatok vannak. amit te államinak mondasz. nem állnak direkt pártirányítás alatt. ez az egyik. hogy jóval fejlettebb a politikai kultúra. a másik, hogy a francia "l'hexagone" úgy van kitalálva (a hatszög alakú franciaország), hogy gazdaságilag önálló tudjon maradni.

ezért nem is akarják feltétlen odacsatolni francia vallóniát (dél-belgiumot) és nyugat-svájcot. tehát egy jól kitalált régió önállóságára törekednek. ami itt nagyjából a kárpát-medencei autonómiának felelne meg. de arra esély nincs. éppen a nacionalizmus miatt.

szóval a francia összehasonlítás olyan szinten ostoba, hogy arról többet szót ejteni sem érdemes.

unionista (törölt) 2012.10.11. 19:46:12

@Mojzes Pál:
a kárpát-medencei lakosság kiszolgálására térségi vállalatok kellene létrehozni. amiben tulajdonosként részt vállalhatnak a városok. régiós kereteket között sokkal inkább lehetne liberalizált a piac.

csak magyarországon a régió közjogi értelemben ismeretlen. nincs föderális államrend. és ezek nélkül se a közlekedés, se a közművek nem lehetnek semmilyen köztulajdonban. mert a tájegységek nem önállóak. semmiféle geopolitikai cél nem valósítható meg értelmesen. csak úgy ha a piac birtokol mindent. mert egymásnak feszülő állampártok és nemzetállamok vannak.

Rwindx 2012.10.11. 19:47:55

@unionista:
Ha térségi akkor ugye a kormánynak semmi köze hozzájuk, ugye?

tede 2012.10.11. 20:08:19

Ha a tanárok jövőre sem kapnak emelést, meg az ÁFÁ-t felemelik két százalékkal, akkor futná is az E.on-ra jövőre.

Amúgy nem értem miért a MOL-ba fektettek, részvények mélyrepülésben, osztalékot nem tudom mennyit fizetetett, gondolom alig, az E.on ezzel szemben stabil nyereséget tud hozni

unionista (törölt) 2012.10.11. 21:12:18

@Rwindx:
a tartományi kormánynak van köze hozzá. illetve a városi iparkamarának.

magyarországon ez a duális önkormányzatiság (város-régió) teljesen ismeretlen. az ellenreformáció miatt nincs régió. a tartomány úgy alakult ki, hogy a protestánsok a katolikus érsekségnek egy világi konkurenciáját akarták létrehozni. itt is voltak kísérletek részországgyűlésekre. de a reformáció döntetlenre se sikerült kihozni. így a tartományi gondolkodásnak nincs hagyománya.

a duális önkormányzatiság úgy áll össze, hogy a város a liberális (urbánus, városias). a city ugyanúgy gazdálkodik, mint a piac. a region a konzervatív (vidékies, rural). ami a gazdaságot felügyeli, mint az egyház. persze ehhez szekularizáció is kell. van egy elég jól kitalált klasszikus liberális-konzervatív modell. amit európa is kezd elfelejteni.

unionista (törölt) 2012.10.11. 21:13:06

@tede:
a molba azért kellett pénzt fektetni, mert egy stohmant ki kellett menteni.

Cavalcanti 2012.10.11. 21:25:12

@unionista: Szerintem pedig az általad leírtak sántítanak. A nacionalizmus soha sem lehet ellensége a függetlenségnek! Nemzetállamok nélkül nincs nemzeti függetlenség, az a függetlenség meg,amiről te írsz,nem létezik.Utópia,ahogy az Unió is, amely nevedben foglaltaik. Franciaország azért nem adta ki balga módon a kezéből állami óriáscégeit, mert sokkal nagyobb politikai pressziót tud kifejteni általuk. Ilyen a GDF suez dél- amerikai ámokfutása, vagy a kelet európai megjelenés,és terjeszkedés. Igen! Használhat fel politikai célokra kormány nemzetközi jelenléttel bíró céget,amely a tulajdonában van.Direkt Pártirányítás? Miről beszélsz? A MOL vezérigazgatója,Herendi ,nem Orbán alatt lett kinevezve,mégis a helyén van. A Szerencsejáték zrt vezérigazgatója legendásan balos figura, mégis a helyén van. Akkor hol itt a pártirányítás? Közgép? Régóta nem állami cég. Becsmérelni a másikat, előadni ezt a régió szart, és pökhendi módon legyinteni a másik véleményére,könnyebb,mint komolyan átgondolni,amit ír. Peugeot - Citroen,Renault...Ezekben a cégekben is komoly állami részesedése van Franciaországnak!

tede 2012.10.11. 21:26:04

@unionista: ? mire gondolsz pontosabban?

unionista (törölt) 2012.10.11. 22:36:56

@Cavalcanti:
te tényleg végtelen naiv vagy, vagy hülye inkább csak hülye. ott egy térségnek van autóipara. nem a franciáknak. franciák élnek belgiumban és svájban is. de charlemagne hamvait nem hurcolják körbe a notre dame körül. mert a franciák abban az értelemben nem nacionalisták, mint magyarok. nem állítanak óriás gall kakast az francia "uruszág" közepén. nem mondják azt, hogy a franciaságot a madár tojja. stb. stb. itt meg mégis csak ezzel nyert választást az egyik párt. amit még a francia szélsőjobb is elutasít. amire az európai jobboldal is azt mondja, hogy az a holy shit. és nem igértek 14 havi nyugdíjat, stb.

nem lehet összevetni a magyar és a francia politikai elitet. mert te a tipikus hülye fideszes vagy. de franciaországban közéleti értelemben még a szélsőjobb se venne emberszámba. az a nacionalizmus, amit neked hazudnak ugyanis nem létezik.

azt a francia hatszög alakzatot akarják kulturálisan összetartani. de még a szélsőjobb is azt mondja, hogy az egy volksunion. semmi köze a franciasághoz. ahogyan van magyarkodás úgy nincs franciáskodás. de mindegy, egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. és a hozzád hasonlók miatt menekül az országból a fiatalok fele.

Cavalcanti 2012.10.12. 00:26:29

@unionista: Végtelen primitív seggfej vagy,ha már az általad elindított sodorba kell hogy beálljak. Egy szóval sem írtam hogy Fideszes vagyok,de te, a tököm tudja ki, ezt,hetyke belvárosi gúnnyal és gőggel megállapítod. Francia nacionalizmus? Csak ott van igazán nacionalizmus, ahol a gazdák nem restek felgyújtani az autópályán a magyar libamájat, a lengyel sertéshúst. Ahol a Rendőrség nem fél komplett cigány telepeket felszámolni , és repülőre rakni, ahol a baloldal nem nyerhet IMF barát propagandával,és ahol a baloldalnak is kutya kötelessége megvédenie a Francia érdekeket, határon belül,és határon túl. Szánalmas undorral és utálattal beszélsz a másig oldalról,mondhatni fröcsögsz. Szánalmas már a bejegyzésed kérdésfeltevése is,szánalmasan demagóg. Mennyibe kerülne neked az E.on? Nemzetstratégia nélkül nincs értelme politizálni. A nemzetstratégiák pedig 25-50 éves távlatokba mutatnak. Hogy tudnád te ezt felmérni,amikor csak az a kérdés, hogy mennyibe kerül nekünk az E.on.. Még egy valamit magára adó libsi gazdasági lap is kifejti a lehetséges pozitívumait egy ilyen lépésnek.És hogy a hozzám hasonlók miatt menekülne a fiatalok fele ebből az országból?
Ne legyünk már ennyire álszentek! A fiatalok a pénz miatt mennek külföldre,nem azért mint Márai,és Puskás ötvenhatban. És Véder nagyúr,bármennyire is bosszantó, ez a folyamat már hosszú évek óta kitapintható !

Cavalcanti 2012.10.12. 00:29:06

@unionista: 14 havi nyugdíjat pedig senki sem ígért,ha mégis így lenne, oszd meg a videót vagy a hangfelvételt.

unionista (törölt) 2012.10.12. 09:09:35

@Cavalcanti:
arról van szó, hogy te egy végtelen primitív nemzetstratégiában hiszel. szimplán bunkó paraszt vagy. ezért akarsz balkánt.

a franciák a hatszög alakú országukban nem a franciaságot, hanem a térség (tájegység) érdekeiket védik. olyan, mintha a magyarok összefognának a tótokkal, a ruszinokkal, románokkal, a rácokkal és a kroátokkal. és közösen állnának ki a kárpát-medence érdekeiért. ezt hívják regionalizmusnak. ahogyan a britek is védik a szigetország érdekeit.

te ezekben nacionalizmust látsz. csakhogy cameron és sarközy is leköpte orbánt. mert ők nem balkáni népnemzetiek.

amit te szeretnél ahhoz tudod mi kellene. egy kárpát-medencei zöld (agrár) mozgalom. és ilyen tudod miért nincs? mert a parasztok döntő ilyet nem szeretne. nem akar egy modern fkgp-t. nem érti ezt az egészet. és ez a generáció nem is fogja soha.

Cavalcanti 2012.10.12. 12:49:49

Olyan dolgokat hablatyolsz itt össze valami hatszögletű izéről, hogy mikkamakka is zavarba jönne! Se eleje se vége a világlátásodnak!
süti beállítások módosítása