HTML

Mennyibe fáj?

A blog célja, hogy az egyes költségvetési tételek egy adózóra jutó értékének bemutatásával érzékeltesse, hogy mennyibe kerül egy adózónak egy-egy állami kiadási tétel. Bővebben az első posztban!

Friss topikok

Címkék

A nyugdíj a magyar politika legszentebb tehene, csökkentésétől minden kormány retteg. Még a 13. havi nyugdíj elvétele is óriási politikai költséggel járt 2009-ben az akkori kormánynak.

Az óvatosság érthető, hiszen közel kétmillió ember kap öregségi nyugdíjat ma Magyarországon, és ők biztos nem maradnak otthon a választás napján, ha veszélyben érzik járandóságukat.

A mostani kormány óriásplakátokon hirdeti, hogy eszében sincs csökkenteni a nyugdíjakat, az IMF állítólagos nyomása ellenére sem. A kampány 200 milliós költsége - ami adófizetőnként 60 Ft-ot jelent - nem nagy összeg (bár én szivesebben költöttem volna még két zsömlére...). Az öregségi nyugdíj-kiadások viszont egy másik nagyságrendet jelentenek, a nehezen felfogható összeg 2011-ben 1 964 355 millió Ft volt, azaz közel kétmillió millió forint, kétezermilliárd Ft.

Ha ezt elosztjuk az adófizetők számával, megkapjuk, hogy egy adófizető évente átlagosan 561 236 Ft-ot költ öregségi nyugdíjakra! A 2011-es átlagbérrel (nettó 141 ezer) számolva ez azt jelenti, hogy egy átlagos adófizető 4 havi bérének megfelelő összeget fizet ki nyugdíjakra.

De mégis mennyit lehetne ebből megspórolni?

A Nyugdíjfolyósító közölt egy adatsort, amiből kiderül, hogy nagyjából milyen a nyugdíjak nagyságának eloszlása. Tételezzük fel, hogy egy kormány egy radikális lépéssel elveszi az öregségi nyugdíjak 150 000 Ft feletti részét - ezzel senki nem kerül a létminimum alá, egy 150 ezres nyugdíj magasabb, mint egy tanári fizetés, és egyébként is, a legmagasabb nyugdíjakat jellemzően a rendszerváltás előtti BM-káderek kapják. Így éves szinten 148 304 700 000 Ft-tal csökkennének a nyugdíjkiadások, ez adófizetőnként 42 267 Ft spórolás, 3,5 millió adózóval számolva. Ha egy kevésbé radikális feltételezéssel élünk, és a 150 000 Ft feletti nyugdíjakat 20 %-kal csökkentenénk, hasonló összeget, 153, 31 milliárd Ft-ot lehetne spórolni éves szinten (de a kicsitvel 150 000 felett kapók rosszabbul járnának, mint az előző feltételezésnél). Így adófizetőnként 43 695 Ft maradna a zsebedben.

Megérné?

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyibefaj.blog.hu/api/trackback/id/tr924878735

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 8. Nyugdíjrendszer - hogyan tovább? 2012.11.05. 00:55:37

Mivel lassan visszafordíthatatlannak látszik a hazai nyugdíjrendszer átalakulása, joggal tesszük fel a címben szereplő kérdést. Nem vagyok híve a sötétben való tapogatózásnak, de ennek ellenére érdemesnek tartom, hogy foglalkozzak azzal, vajon milyen m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kincsescsaba · http://hurefin.com/ 2012.11.05. 00:53:23

1. 153mrd az mi az államháztartás kb. 15.000mrd-s méretéhez képest?
2. Üdvös lenne bevezetni az NDC rendszert (egyéni számlás nyugdíj), nem ásná alá a bizalmat némiképp, ha a mindenkori kormány a nyugdíjak adhoc buzerálásával / megadóztatásával szórakozna? Ki bízna úgy az egyéni számlában?
3. Az említett összeghatár fölé lassan leginkább nem régi pártfunkcik fognak esni, hanem sokan mások, már nem 1990-et írunk..
süti beállítások módosítása